A Föld Láva - Vigyázz, nehogy belelépj!

Gyerekkorában valószínűleg mindenki játszott olyat, hogy egyik bútorról a másikra kell ugrálni a lakásban vagy akár egyik kőről a másikra valahol a szabadban, aki pedig véletlenül lelép, az beleesik a folyóba, a tűzbe stb., kinél éppen mi a kitalált a szabály.
A Föld Láva társasjáték is nagyjából ezen a szabályon alapszik, itt azonban aki lelép a biztonságot jelentő kövekről (szivacslapokról), az bizony egyenesen a forró lávába zuhan bele!

Hogyan kell játszani a Föld Láva játékot?

A 25 darab színes szivacslapot a játék kezdetén véletlenszerűen kell kitenni a padlóra (de akár szabadtéren is lehet játszani ezt a társasjátékot) és ha minden készen áll a kezdéshez, a játékosoknak rá kell állniuk a hozzájuk épp legközelebb eső szivacslapra (színtől függetlenül).
Ezután jönnek a pörgetések, aminek a lényege, hogy amelyik színnél megáll a pörgettyű abban a körben, minden játékosnak a lehető leghamarabb azzal a színnel azonos szivacslapra kell átjutnia, méghozzá a padló érintése nélkül. Aki utoljára éri el a kiválasztott színű szivacslapot, annak ki kell vennie a játékból azt a lapot, amin előzőleg állt, persze mindezt úgy kell megtennie, hogy még ilyenkor sem léphet bele a lávába, azaz a földre.
És ahogy mostanra már bizonyára ki is találtad, a Floor is Lava családi társasjáték célja nem más, mint az, hogy te legyél az utolsó játékos, aki belelép a lávába!

Miben különbözik a Föld Láva játék a Twistertől?

Ha egy kicsit ismerősnek tűnik a Föld Láva társasjáték szabálya, nem véletlen, ugyanis sok mindenben hasonlít egy másik nagyon népszerű játékhoz, a Twisterhez. Mindkét játékban a pörgettyű határozza meg a következő lépést, ugyanúgy kell ügyeskedni és ugyanaz a lényeg: ha nem sikerül megcsinálni és kitartani a pörgettyűvel kipörgetett feladatot, kiesünk a játékból.

Floor is Lava azonban belevisz még egy kis extra csavart is mindebbe a kihívás kártyákkal. Nem elég ugyanis ügyelni rá, hogy mindig a megfelelő szivacslapra álljunk, annak a játékosnak, aki a kérdőjellel ellátott szivacslapra lépett, el kell végeznie azt a feladatot is, ami a kártyán szerepel. Pl. ütögesd a fejed, közben pedig a simogasd a hasad, de mindezt úgy, hogy nem lépsz le a szivacslapról. Persze ezek a feladatok direkt úgy vannak ám kitalálva, hogy a legtöbb közben egyensúlyozni kell, úgyhogy nem is olyan könnyű így rajtamaradni a szivacslapon!

Mindenképp kell egy koordinátor / játékvezető a játékhoz?

Ebben a társasjátékban nagyon fontos, hogy legyen valaki, aki kezeli a pörgettyűt és felolvassa a kihívás kártyákat, valamint azt is figyelni kell, hogy valamelyik játékos nem lépett -e le a szivacslapkáról, ki ért oda utolsóként a megfelelő színű szivacslaphoz stb.
Le lehet ugyan nagyjából középre tenni a pörgettyűt és a kihívás kártyákat, azonban nagy eséllyel vita kerekedik majd abból, hogy ki lesz így a következő pörgető, hiszen a pörgettyű elérése közben nagyon könnyű véletlenül lelépni a földre.
Azt javasoljuk tehát, hogy akárhányan is játszotok, mindig legyen egy (lehetőleg olvasni is tudó játékos), aki abban a körben bevállalja a koordinátor szerepét. Elég gyorsan pörög a játék, így lehet rotálni is egymást és akkor igazságosan be lehet osztani, hogy mindenki kipróbálhassa magát játékosként és koordinátorként is.

Hány éves kortól ajánlott a Föld Láva játék?

A hivatalos ajánlás szerint 5 éves kortól, ami teljesen rendben is van. Elég nagy a lehetőség azonban a Föld Láva nehezítésére és könnyítésére, hiszen sok múlik azon, hogy egymástól mennyire tesszük le messze a szivacslapokat a játék kezdetén, az 5 éven aluliakkal pedig akár úgyis lehet játszani, hogy teljesen kihagyjuk a kihívás kártyákat.

Simán bevethető amúgy a Föld Láva partijátékként egy felnőtt buliban is, így különösen mókás, hiszen a felnőttek lába nehezebben fér el a szivacslapokon és egy kis extra „pipiskedésre“ is szükség lesz majd ahhoz, hogy ne pottyanjanak bele a játékosok a forró lávába a földön!

Egyszerre egyébként minimum kettő, maximum hat játékos tud játszani ezzel az ügyességi játékkal. Ha többen játszanak, érdemes kicsit messzebb letenni egymástól a lapokat, így egy kicsit kényelmesebben lehet játszani és nem ütköznek majd folyton egymásnak a játékosok.