Legális kamuzás

Végre nem kell rászólni a gyerekekre, ha nem mondanak igazat! A Kamuzol! (Vagy nem?) játéknak ugyanis pont az a lényege, hogy valós és valótlan állításokat olvasnak fel egymásnak a játékosok és el kell dönteni, hogy amit hallunk, az vajon igaz -e.

Hogyan kell játszani a játékot?

Bár mindig azt szajkózzuk a gyerekeknek, hogy igazat kell mondani és ne próbáljanak minket semmivel se átverni, ez a játék konkrétan a kamuzásra épít. Mi kelthetné fel jobban a gyerekek kíváncsiságát, mint az, hogy végre legálisan át lehet verni a tesókat és a szülőket egy játékban?

A Kamuzol! (Vagy nem?) játék lényege tulajdonképpen annyi, hogy meg kell különböztetni egymástól az igazságot és a hazugságot. Valaki felolvas egy állítást a felhúzott kártyáról, a többi játékosnak pedig el kell döntenie, hogy amit hallott, az vajon igaz -e vagy sem.
A játékban folyamatosan cserélődnek a szerepek a felolvasók és a válaszolók között, így mindenkinek adódik lehetősége tippelni és kamuzni is.
Kamuzol társasjáték teszt
A Kamuzol! (Vagy nem?) szerintem az egymásra figyelés játéka, itt ugyanis nagyon érdemes figyelni a többi játékos mimikáját és viselkedését, mert ha jól ismeritek egymást, az nagyban megkönnyíti a játékot! Biztosan te is ismersz olyat, aki képtelen szándékosan hazudni és kilométerekről meg tudod mondani róla, ha épp füllenteni készül. Na hát őket aztán nem lesz nehéz megverni ebben a játékban!

Elméletileg három fő felett lehet játszani ezzel a társassal, de szerintem teljesen jól lehet vele kettesben is játszani, bár az tény, hogy komplexebb a játék, ha többen vagytok benne.

Milyen kártyákra lehet számítani a játék során?

Összesen 120 kamu és 120 nem kamu kártya van a dobozban, szóval szinte lehetetlen megjegyezni a válaszokat, mert mire a kártyák végére értek, jó eséllyel már nem fogtok emlékezni a többi kártyához tartozó jó válaszra.

Sok kártya épít a tájékozottságra, de nagyon sok vicces és meghökkentő állítás is van ám közöttük. A kártyákat egyébként olyan ravaszul alkották meg, hogy egész biztosan a felnőttek is leginkább csak tippelni tudnak a legtöbb állítást illetően.
Mert azt még lehet tudja valaki, hogy az űrben a könnyek az arcunkra tapadnak, na de ugyan ki vágja fejből, hogy mekkora gázsit kapott Brad Pitt a Thelma és Louise filmben nyújtott alakításáért? Szerencsére azonban soha nem kell számszerű választ adni, mindig csak arról kell dönteni, hogy igaz -e, amit hallottunk.

Egyébként egy csomó mindent lehet is ám tanulni a kártyákból, hiszen az állítások alatt mindig van egy érdekes és velős magyarázat is. Mi például megtudtuk, hogy az aranyhalaknak egész jó memóriája van, a fogzománc a legkemény emberi szövet, a strucc pedig nem is szokta homokba dugni a fejét, ez csak egy nagy kamu!

Hány éves kortól ajánlott szerintem a Kamuzol! (Vagy nem?) játék?

Hivatalosan 12 éves kor felett javasolt ez a társas, de nálunk az alsós gyerekeim is nagyon élvezték vele a játékot, bár mondjuk végeztem előtte egy kis előszűrést a kártyákkal.
Én mondjuk az ilyen játékoknál egyébként is mindig arra szavazok, hogy ha gyerekekkel játszunk együtt, érdemes kiválogatni egy jó adag olyan kártyát, amire reális, hogy tudhatják majd a választ, de legalábbis képben lesznek a kártyán írottakkal.
Persze szó sincs róla, hogy kiválogassuk a legegyszerűbb kártyákat, inkább arra gondolok, hogy vegyük ki azokat, amelyeken számukra jó eséllyel ismeretlen emberek szerepelnek és az egész kártya lényege odaveszik emiatt. Például nem sok gyerek fogja tudni, hogy Elton John vajon valóban John Lennon fiának a keresztapja -e, az a kártya viszont Nagy Péter cár ismerete nélkül is simán megállja a helyét a gyerekeknél, hogy „Nagy Péter, a hírhedt orosz cár, 1698-ban szakálladót vetett ki”.

Én ugyan most csak a gyerekekkel próbáltam ki a Kamuzol! (Vagy nem?) társasjátékot, de biztos vagyok benne, hogy a baráti társaságomban is nagy-nagy sikere lenne! Ez egy igazi partijáték, amit elő lehet venni egy szülinapon vagy egy vacsora közben is!
Akár utazásra is érdemes magatokkal vinni, a kisméretű doboza miatt ugyanis nem sok helyet foglal és a kártyákon kívül tulajdonképpen nincs is szükség hozzá semmire.