Meglepő a címben szereplő kérdés, ugye? De nincs idő hosszan csodálkozni rajta, inkább találj mihamarabb valami kapcsolódást a kettő között, az Uborkától a pingvinig ugyanis a gyors észjárás játéka!
Olvass tovább, ha kíváncsi vagy, hogy hogyan kell játszani a legújabb parti társasjátékot! Sőt, még azt is eláruljuk, hogy a nagy nevetés közepette milyen készségeket fejleszt ez az asszociációs játék és a végén talán még az is kiderül, hogy mi a közös az uborkában és a pingvinben…

Az Uborkától a pingvinig társasjáték menete

Az Uborkától a pingvinig nem egy klasszikus társasjáték, nem is tartozik hozzá játéktábla, hiszen itt a sok-sok kártya a lényeg, amelyek között valamiféle kapcsolódási pontot kell felfedezni. A szett összesen 528 darab kétoldalú kártyát tartalmaz, vagyis szinte végtelen lehetőséget rejt magában!
A játék kezdetén minden játékos kap 25 darab kártyát, amelyből ötöt kell kitenni maguk elé. A játékvezető felfordít két kártyát, melyet betesz középre és innentől az a cél, hogy minél gyorsabban megtalálják a játékosok a kapcsolatot a középen lévő kártyák és a saját kártyáik között.
Persze nem elég csak rátenni egy kártyát valamelyik középsőre, hangosan meg is kell indokolni, hogy mi a kapcsolat a kártyákon szereplő képek között. Ha a másik játékos elfogadja az indoklást, akkor gyorsan ki kell egészíteni ötre a kitett kártyák számát és már mehet is tovább a játék. Ha azonban nem fogadja el a magyarázatot a játékostárs, akkor büntetésből öt kártyát kell felhúzni.
Akkor van vége a játéknak, ha valamelyik játékosnak elfogyott az összes kártyája.

Milyen készségeket fejleszt az Uborkától a pingvining játék?

Persze egyáltalán nem kell kizárólag bonyolult asszociációkra gondolni, simán lehet, hogy valaki például egymás után húzza fel a tojást és a palacsintát, majd akkora mázlija van, hogy ráhúzza még a tyúkot is! A szerencse azonban forgandó, így könnyen megeshet, hogy utána viszont a zebra és a hagyma között kell valamiféle párhuzamot keresni, ami azért már nagyobb kihívást jelent…
Na de éppen ez a játék lényege, hogy izgalmas kihívásokat rejt magában, cserébe viszont többféle készséget is fejleszt:

1. Fejleszti a játékosok szókincsét

Több mint ezer különböző szó van a kártyákon, ezeket ráadásul nem elég ismerni és aktívan használni, mondatba is kell tudni foglalni az indoklás során. A gyerekek játék közben így észrevétlenül tanulják meg, hogy minél pontosabban és lényegre törőbben fogalmazzák meg a mondandójukat.

2. Segít felismerni a hasonlóságokat és a különbségeket

A játék lehetőséget ad rá, hogy a lehető legkreatívabb módon hasonlítsuk össze egymással a kártyákon szereplő dolgokat. A kapcsolat bármin alapulhat: lehet hasonlóság vagy éppen különbség, ki lehet emelni valamilyen közös tulajdonságot vagy a felhasználás módját, de akár olyan egyszerű megoldások is szóba jöhetnek, mint az, hogy pont ugyanolyan színű a két dolog. A lényeg, hogy szárnyaljon a fantázia és minél gyorsabban jöjjön az asszociáció, nehogy a másik megelőzzön minket!

Hány éves kortól ajánlott az Uborkától a pingvinig?

Ez egy igazi családi társasjáték, amit akár baráti összejöveteleken is be lehet vetni, hiszen rengeteget lehet közben nevetni, ráadásul nagyon pörgős vele játék!
A társasjáték hivatalosan 8 éves kortól ajánlott, de ha vannak kisebb gyerekek a családban, akár velük is ki lehet próbálni. Ebben az esetben azonban érdemes úgy játszani, hogy ne a gyorsaságon legyen a hangsúly, ehelyett inkább hadd próbáljon először a kicsi rakni egy kártyát és ha nem tud, akkor jöjjön csak a következő játékos.
Az asszociációs készség egyébként remekül fejleszthető, így a gyerekek a felnőtteket hallva újabb és újabb kapcsolódásokat fedezhetnek fel és olyan szempontokat is megismerhetnek, amelyekre korábban talán nem is gondoltak.

Ja és mielőtt elfelejtjük, az uborka és a pingvin is csúszós!